Väger du för mycket?

Det finns flera sätt att ta reda på om man väger för mycket. Det vanligaste är att man tar reda på hur högt BMI (Body Mass Index) man har, så vi börjar med att visa hur man räknar ut det.

Räkna ut BMI

Det är mycket enkelt att räkna ut vilket BMI man har, du multiplicerar din läng med din längd sedan tar du din vikt och delar vikten med produkten. Om du väger 80 kilo och är 1,65 meter lång räknar du så här:

80/(1,65 x 1,65) = 80/2,7225 = 29,4.

Då har du alltså ett BMI på 29,4 vilket är på gränsen till fetma som du ser i tabellen nedan.

BMI Klass
<18,5 Undervikt
18,5 – 24,9 Normalvikt
25,0 – 29,9 Övervikt
30,0 – 34,9 Fetma av grad 1
35,0 – 39,9 Fetma av grad 2
40,0 eller mer Fetma av grad 3

 

Redan vid övervikt ökar risken för en mängd farliga sjukdomar och vid fetma dubbleras risken att dö i förtid, så om du hamnar där bör du allvarligt fundera på om det inte är på tiden att du går ner i vikt. Men tänk på att ta hänsyn till din kroppsform när du får fram ditt BMI, om du till exempel har en kraftig benstomme eller är en kroppsbyggare kan det se ut som att du är överviktig fast du egentligen inte är det.

Mät din midja

Det är inte bara BMI som avgör om det är på tiden att du bantar eller inte. Det finns de som har ett bra BMI men som trots det lider av bukfetma som kan leda till infertilitet, cancer, nedsatt fertilitet hos män och oregelbunden menstruation hos kvinnor. Hur stort midjemått man högst bör ha beror såklart också på hur kroppen är byggd, men man brukar säga att om en kvinna har ett midjemått över 88 cm och en man över 102 cm har de bukfetma. Nu är det tyvärr så att hälsorisken redan brukar öka vid ett midjemått på 80 cm hos kvinnor och 94 cm hos män, så tänk på det när du mäter din midja.

När du ska mäta din midja med ett måttband gör du det där du är som smalast, i alla fall någonstans mellan nedersta revbenet och höftbenet.