Risker med övervikt

Det finns flera olika anledningar att gå ner i vikt, inte bara för att du ska få en snyggare figur. Övervikt kan nämligen vara lika farligt som rökning och sedan 2006 dör fler av fetma än av undernäring enligt WHO. Men kan det verkligen vara lika illa att vara överviktig som att röka? Ja, om man få tro Karolinska Universitetssjukhusets undersökning av 46 000 svenska män så är risken lika stor. De överviktiga männen löpte en 30 % högre riks att dö i förtid än normalviktiga män och de män som hade ett BMI på minst 30 % (fetma) löpte dubbelt så stor risk att dö i förtid, precis som med rökning. Och om du både lider av fetma och är rökare är du verkligen i riskzonen.

Det finns alltså all anledning att börja banta snabbt och sedan försöka behålla din målvikt som bör ligga på 18,5 – 24,9 BMI för annars ökar du risken för att få en mängd farliga sjukdomar som i värsta fall kan förkorta ditt liv. Nu ska bantasnabbt.nu visa dig vad övervikt och fetma kan leda till.

Åtta allvarliga risker vid övervikt

  1. Diabetes av typ 2. Denna sjukdom gör dig inte bara mentalt och fysiskt trött, ofta kissnödig och törstig utan ökar även risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.
  2. Högt blodtryck. Gör dig trött och kan ge dig huvudvärk. Ett mycket högt blodtryck är livshotande och kan ge dig andnöd, illamående och migrän.
  3. Cancer, till exempel i njurarna, tjocktarmen, gallblåsan, levern, bukspottkörteln, matstrupen, äggstockarna, brösten, livmodern och prostatan.
  4. Kan hämma utvecklingen av den gravida kvinnans foster, vilket kan göra att barnet blir missbildat eller i värsta fall avlider enligt en studie gjord av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  5. Risk för förlossningsskador.
  6. Fetma och astma är ingen vidare kombination med tanke på att överviktiga anstränger andningen mer när de rör sig.
  7. Gallsten.
  8. Höga blodfetter. Är mycket allvarligt om du samtidigt har diabetes, en njursjukdom och har problem med hjärtat. Kan även leda till andra sjukdomar.