Atkinsmetoden

Atkinsmetoden är både GI-metodens och LCHF:s föregångare. Atkins menar att vi i västvärlden äter alltför mycket av raffinerade kolhydrater som socker, mjöl och sirap (sirap används ofta i bröd) och att vi tror att mättat fett inte är bra för kroppen. Det är inte det mättade fettet som är farligt utan snarare transfetter. Transfetter bildas när omättade vegetabiliska oljor härdas.

Atkins förespråkar istället en fett- och proteinrikkost som bland annat består av livsmedel som kött, fisk, ägg, ost, smör, nötter och grönsaker.

Atkins metod för viktminskning består av fyra faser:

Induktionsfasen – Kolhydratsintaget ska minskas drastiskt och högst 20 gram kolhydrater om dagen får förtäras. Under denna fas ställer kroppen om sig och bristen av kolhydrater gör att kroppen måste bryta ner fett för att få energi. Dessutom dämpas aptiten eftersom kroppen ställer om sig till ett svälttillstånd.

Kosten består av livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ost, ägg, majonnäs, oraffinerad olivolja och gröna grönsaker. Socker, mjöl, pasta, ris, potatis, bönor, frukt, rotfrukter och alkohol ska undvikas. Fasen bör pågå i två veckor eller tills 10 % av övervikten (inte av den totala viktigen) försvunnit. Vitamintabletter, lågt koffeinintag och motion rekommenderas också.

Viktminskningsfasen – Nu är det tillåtet att äta alla sorts grönsaker och ytterst små mängder spannmål. Fasen ska pågå tills det är högst 4 kilo kvar till målvikten.

Mellanfasen – Nu kan den som använder sig av dieten öka kolhydratintaget med 10 gram per vecka och upphöra med ökningen när personen inte går ner i vikt längre. Det är individuellt hur stort kolhydratintag kroppen bör få. Kolhydraterna ska bestå av livsmedel som frukt, fullkorn, morötter, majs och squash.

Underhållsfasen – Livslång fas som innebär nya kostvanor utifrån ovanstående faser.