GI-metoden

GI-metoden är en mycket populär dietmetod. Här gäller det att äta livsmedel med låg glykemiskt index, vilket i princip innebär att den som bantar drar ner på kolhydraterna.

Glykemiskt index är ett mått på hur olika livsmedel påverkar blodsockervärdet. Livsmedel med ett låg GI är att föredra framför livsmedel med ett högt GI.

En normal GI-kost består av livsmedel som innehåller så få snabba kolhydrater som möjligt. Den som äter GI-kost ska undvika vitt socker och helst inte äta vitt ris, vitt bröd, vit pasta och potatis och istället hålla sig till fullkornspasta, råris och fullkornsbröd.

Den som bantar med GI bör även undvika fullkorn. Vid en sådan diet bör man äta mycket kött, bönor, ägg, grönsaker, rotsaker och en mindre mängd frukt och bär.

Kort och gott: ät mycket proteiner och ytterst lite kolhydrater. Den som bantar med GI bör ha en tabell med glykemiskt index så han eller hon vet vilka livsmedel som innehåller ett lågt GI-värde.