Egen metod

Om du har provat en massa bantningsmetoder men inte tyckt att de passar dig så kan du alltid skapa en egen metod. Antingen kan du göra en mix av flera bantningsmetoder eller gå en helt annan väg, men du kan inte göra hur som helst. Du kan inte äta fett i de mängder som LCHF eller Atkinsmetodens första fas tillåter och sedan äta den mängd kolhydrater som viktväktarna tillåter. Om du gör det kommer du att gå upp i vikt. Om du äter mycket fett måste du i stort sett ta bort alla kolhydrater och om du äter gott om långsamma kolhydrater får du inte äta speciellt mycket fett. Du måste helt enkelt kombinera rätt så att du verkligen går ner i vikt. Vi ska här ge dig några tips på hur du kan skapa din egen bantningsmetod.

Mixad bantningsmetod

Du kan med fördel använda dig av en GI-liknande kost och lägga till lite mer kolhydrater i form av ris, pasta och potatis än vad GI-metoden egentligen tillåter. Men om du gör det måste du strypa fettmängden i GI-kosten, helst bör du ta bort mättat fett helt och hållet. För övrigt kan du äta enligt GI.

Egen bantningsmetod med hård träning

Om du ägnar mycket tid åt löpning och andra konditionskrävande sporter och äter rätt kommer du garanterat att gå ner i vikt snabbt. Den som idrottar hårt behöver kolhydrater, men om du vill banta så bör du i alla fall undvika vitt socker så långt som möjligt. Däremot kan du konsumera en hel kolhydrater i form av pasta och ris. Dessa kolhydrater förbränns ändå och gör att du orkar mer, men du bör vara sparsam med fetter, framför allt mättade fetter.

Egen bantningsmetod med sund kost

När du ska knåpa ihop en egen bantningskost kan du även göra så här:

– Skippa allt socker. Socker är aldrig bra och framför allt inte när du bantar. Endast extremt hårt idrottande personer kan tillåta sig en rimlig mängd socker före, under och efter träning.

– Minimera intaget av det mättade fett som finns i mejeriprodukter och i kött. Använd kallpressade vegetabiliska oljor som kallpressad olivolja och kallpressad rapsolja. Raffinerade oljor är inte bra.

– Ät frukt, grönt, nötter och bönor.

– Ät fullkornsbröd, fullkornspasta och råris. Skippa potatisen.

– Skippa alla onyttiga godsaker som chips, läsk, godis, glass, bullar, kakor och så vidare.

– Ät måttligt.

– Motionera. Motion ökar kroppens förbränning, så även om du mest funderar på att ändra dina kostvanor bör du ändå motionera regelbundet. Det räcker med att du tar en rask promenad i 30 till 60 minuter om dagen.

Svårare än så här behöver det inte vara om du vill banta snabbt.