Isodieten

Isodieten är en relativt ny diet som är framtagen av GI-proffset och dietmästaren Fredrik Paulú. Om du följer Isodietens omtalade 8-veckorsprogram går du ner 8 kilo, alltså ett helt kilo i veckan, utan att utesluta kolhydrater och fett. Det här gör att Isodieten är en relativt enkel diet att följa för dig som vill banta snabbt.

Isodieten – en balanserad kost

Man skulle kunna säga att Isodieten är en slags tallriksmodell som är inspirerad av GI-dieten men kosten är mycket mer varierad än vad GI-kosten är. Det är meningen att du ska äta en tredjedel proteiner, en tredjedel fett och en tredjedel kolhydrater. Kolhydraterna ska emellertid ha ett lågt GI-värde så du kan alltså inte lasta upp en tredjedel pommes frites eller en hög med kakor på din tallrik, för då funkar inte Isodieten. Eftersom Isodieten även är en glutenfri diet ska du inte heller förtära kolhydratrika produkter som innehåller vete, korn eller råg.

Så ska du äta

Isodietens grundare förespråkar att du äter fem mindre måltider istället för tre stora måltider om dagen och sammanlagt ska du förtära högst 1 600 Kcal istället för 2 800 som genomsnittssvensken drar i sig per dag.  Om du följer dessa kostråd strikt kommer du inte att ha några problem att banta snabbt.

Det här ska du äta

  • 33 % kolhydrater från framför allt frukt, grönsaker och rotfrukter som till exempel potatis och  morötter. Vitt socker, pasta och bröd är inte okej.
  • 33 % proteiner från kött, fisk och kyckling samt från magra mejeriprodukter.
  • 33 % fett, helst omättade fetter som finns i kallpressade oljor (gärna olivolja),  avokado, nötter och fet fisk som lax. Fett från lättmjölk, osockrad lättyoghurt och mager ost är också okej.