5.2 metoden

För att gå ner snabbt i vikt kan du använda dig av den omtalade 5.2 metoden. Metoden går ut på att du under 5 dagar i veckan får äta normal kost. Under de andra två dagarna i veckan du väljer, fastar du med ungefär en fjärdedel av ditt vanliga kaloriintag. För en kvinna blir det ungefär 500 kcal under fastan jämför med 2000 kcal vilket anses vara ett normalt dagsintag. För en man blir det ungefär 600 kcal under fastan jämför med 2500 kcal som räknas som ett normalt dagligt intag av kalorier.

Fördelar med dietmetoden är:

  • Den är enkelt att följa och du märker ett resultat direkt.
  • Den ger dig hälsosamma effekter som viktminskning, ett minskat kolesterolvärde och en mindre fettprocent i kroppen.
  • Dieten ska även hjälpa dig sänka cancerrisken.

Har du problem att välja vilka dagar du ska fasta på, men vet att du vill äta normalt under helgerna är måndagar och torsdagar en bra rekommendation. Det ger ett bra mellanrum mellan dagarna. Det svåraste under fastan är att hålla koll på att kaloriintaget inte överstiger den tillåtna mängden. Ett hjälpmedel som är bra att ha hemma är en köksväg. Om det inte redan finns en hemma är det smart att inhandla en innan du börjar på dieten.

Du väljer själv vad du vill äta med 5.2 metoden

Metoden ger dig friheten att lägga upp dina måltider själv. Tänk på att protein mättar. För att du ska slippa vara hungrig under dina fastedagar så kan du stoppa i dig fisk, ägg och bönor. Det är livsmedel med mycket protein i. Det rekommenderas även att äta mycket grönsaker under fastan, tack vare deras höga fiberinnehåll är de bra att blanda upp maten med. Skippa kolhydraterna dessa dagar då de är rikliga på kalorier och inte mättar tillräckligt.

Metoden är inte lämplig för växande barn eller tonåringar och inte heller för elitidrottare som behöver en större mängd energi dagligen. Har du tidigare sjukdomar eller känner dig osäker på om metoden kan fungera för dig kan du alltid rådfråga din läkare.